Çarşamba, Ocak 02, 2008

Dünya Su Forumu 2009'da Türkiye'de

Dünya Su Forumu 2009'da Türkiye'de

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’nin su ile ilgili çalışmalarda dünyada liderliği üstlendiğini belirterek, “Bu nedenle İstanbul’da 2009 yılında düzenleyeceğimiz Dünya Su Forumu bizi heyecanlandırıyor” dedi. Eroğlu, forum kapsamında çeşitli ülkelerden gelen bakanların katılacağı bir konferans da düzenleneceğini bildirdi.

Veysel Eroğlu yaptığı açıklamada, beşincisi 2009 yılı Mart ayında İstanbul’da düzenlenecek forumun gündem yaratacağını söyledi.

Eroğlu, çalışmanın sadece 1 hafta sürecek bir forum olmadığını, içeriğinde çok sayıda acil derecede önem arz eden konuların tartışılacağı konferansların da yer alacağını ifade etti.

Türkiye’nin, su ile ilgili çalışmalarda dünyada liderliği üstlendiğini vurgulayan Eroğlu, “Bu nedenle, 2009’da düzenleyeceğimiz Dünya Su Forumu bizi çok heyecanlandırıyor” dedi. Eroğlu, bunu sadece bir forum olarak algılamanın yanlış olacağına işaret ederek, forum kapsamında çeşitli ülkelerden gelen bakanların katılacağı bir konferans da düzenleneceğini kaydetti.

Foruma hazırlık amacıyla çok sayıda bölgesel toplantı düzenlendiğini anlatan Eroğlu, “Foruma hazırlık amacıyla aralarında Brezilya, İspanya ve Ürdün’ün de bulunduğu ülkelerde bölgesel toplantılar düzenlenecek” dedi.

Eroğlu, Şubat 2008’de Ürdün’de foruma hazırlık niteliğinde bir toplantı yapılacağını, toplantıya Kafkaslar, Afrika, Orta Doğu ve Türkiye’den çok sayıda bilim adamının katılacağını belirterek, “Ülkemizin su konusunda yaptığı çalışmaların dünyaya anlatılması açısından bu tip çalışmalar çok önemli” dedi.

PROJELER

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projelere de değinen Eroğlu, “Türkiye’nin ilk sulama projesi” olma özelliğini taşıyan Konya Ovaları Sulama Projesi ile ilgili bilgi verdi.

Projeye ilişkin çalışmaların sürdüğünü, projeyle Beyşehir Gölü’ne yılda 135 milyon metreküp su taşındığını belirten Eroğlu, şöyle devam etti:

“Proje, GAP’tan sonraki en büyük proje. Uzun zamandır unutulan, sümen altı edilen bu proje, ilk defa bizim tarafımızdan hayata geçirilmeye başlandı. Bunu sadece Mavi Tünel’den ibaret olarak algılamak yanlış. Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı, Gembos Derivasyonu, Beyşehir’e kadar olan yeraltı sularının beslenmesi, Beyşehir-Seydişehir-Apa kanalının yapılması, suyu taşıyacak Bağbaşı Tüneli’nin yapımı... Tüm bunlar projenin önemli adımları arasında yer alıyor. 6 Temmuz 2007’de Gembos Derivasyonu ve Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı’nın açılışını yaptık. Akdeniz’e boşa akan suların önüne baraj yaptık.

Güzergah üzerinde dağlar delinmek suretiyle, bu suların Akdeniz’e akmasını engelleyerek Beyşehir Gölü’ne veriyoruz. Gölde su seviyesi çok yükseldi, Beyşehirliler ve Konyalılar memnun. Fazla suları da bir kanalla Çumra Ovası’na sevk ediyoruz. Proje şeffaf bir şekilde ihale edildi, çalışmalar sürüyor.”

Hiç yorum yok: