Perşembe, Aralık 14, 2006

AB içme suyu

Avrupa Birliği uyum süreci içinde ülkemizde pek çok yasal değişiklik oluyor. Bunlardan birisi de Avrupa Birliği İçme Suyu Yönetmeliği'ne uyum çalışmaları. İlk olarak 17 Şubat 2005 tarihli ve 25730 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan ve sonra 24 Temmuz 2005 ve 15 Eylül 2006 tarihinde değişiklik yapılan "İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik", sularda bulunan istenmeyen bakteri gruplarının aranması ve/veya sayılması yöntemlerini açıkça belirtmiştir.

Buna göre; Koliform bakteriler ve E. coli, TS EN ISO 9308-1 numaralı Türk Standardı uyarınca membran filtre yöntemi ile, Enterokoklar, TS EN ISO 7899-2 numaralı Türk Standardı uyarınca membran filtre yöntemi ile, Pseudomonas aeruginosa, TS EN 12780 numaralı Türk Standardı uyarınca membran filtre yöntemi ile, 22 ve 37 oC'da gelişen aerobik bakteriler TS EN ISO 6222 Türk Standardı uyarınca dökme kültürel yöntem ile analiz edilmek durumundadır. Clostridium perfringens ise yine membran filtre yöntemi ile ancak ISO standardı olmayan m-CP besiyerinde analiz edilmektedir.

Aynı yönetmeliğin 47. maddesine göre "Kaynak suyu ve içme suyu tesislerinde dolumu yapılan suyun günlük analizini yapmak amacıyla", su analizi yapabilen laboratuvar teknisyeni veya laboratuvar konusunda eğitim almış ön lisans veya lisans düzeyinde bir teknik elamanın sorumluğunda total jerm, koliform, fekal koliform, E. coli, nitrat, nitrit, amonyak ve pH parametreleri yönünden analizleri yapılacak bir laboratuvar bulunmalıdır. İşletmeciler kaynak suları ve içme sularına ait analiz raporlarını her parti için dosyalarda saklamakla mükelleftir. Üretilen parti miktarı işletmeciler tarafından kayıt altına alınır.


Sevgiyle, bilgiyle